Wat kan jij doen?

Wat kan jij doen? 2024-02-18T17:42:53+00:00

Wat jij zelf kunt doen om de amfibieën te helpen:

Zelf de amfibieën van de weg halen en overzetten

Mocht je padden, kikkers of salamanders zien op een weg: kijk waar het eventuele water is waar ze naar toe willen en let op waar hun neus heen wijst. Dat is waarschijnlijk de richting waar ze naar toe willen. Je hoeft ze niet perse in het water te zetten, het belangrijkste is dat ze naar de veilige kant van de weg (in de berm) worden gezet. Voor de rest redden ze zich meestal zelf wel. Later in het seizoen (eind maart/begin april) kan het ook zijn dat ze weer op de terugweg zijn en juist van het water weg willen, dat maakt het soms wat ingewikkelder.

Zorg wel dat je goed zichtbaar bent voor het verkeer door het dragen van een fluorescent hesje. Handig is het om een emmer mee te nemen en een goede zaklantaarn. Daarnaast vinden we het ook fijn als je de aantallen opschrijft en aan ons doorgeeft, zodat we op de hoogte zijn van de plek.

Melding doen

Je kunt via het contactformulier melding doen van een plek waar veel amfibieën de weg overlopen.

Meelopen als vrijwilliger

Als je mee wilt helpen als vrijwilliger, kan je je aanmelden via het aanmeldformulier. Wij nemen dan contact met je op. Je kunt dan een avond meelopen. Als het je leuk lijkt vaker mee te helpen, dan kan je je voorkeuren van dagen en een gebied doorgeven. Je kunt dan ook op een vaste dag meedraaien in de vrijwilligerspool. De periode van de paddentrek is van half februari tot half april, dus een beperkte periode. Ook kan je eventueel meehelpen met het legen van de emmers in de ochtend of meehelpen met het controleren van de putten.

Meehelpen in de werkgroep

Als je het leuk vindt om nog wat meer te doen, is er ook nog plek in de werkgroep. Zo zijn we nog op zoek naar iemand voor de PR, voor het bijhouden van de website en onze facebookpagina of het paddentrekgebied in Schalkhaar te coördineren. Er is altijd van alles te doen. Dus heb je interesse stuur dan een mail naar: petra@paddentrekdeventer.nl.