Paddentunnels aan Ceintuurbaan

Paddentunnels aan Ceintuurbaan

paddentunnel onder CeintuurbaanHet Nieuwe Plantsoen (het bos en de vijver bij de watertoren aan de Ceintuurbaan) is een goed leefgebied voor padden, kikkers en salamanders. Alleen: de drukbereden Ceintuurbaan snijdt het plantsoen doormidden. In de winter bivakkeren de amfibieën in het bosrijke gebied bij de watertoren. In het voorjaar willen ze naar de grote vijver om zich daar voort te planten. Dan moeten ze de drukke weg oversteken, met alle nare gevolgen van dien. Sinds een aantal jaren worden in het voorjaar geleidingsschermen geplaatst. De dieren lopen langs het scherm, zoekende naar een mogelijkheid om naar de overkant te komen. Ze ‘vallen’ echter in een in de grond geplaatste emmer met bladeren. Zo zitten ze veilig te wachten totdat vrijwilligers in de ochtend en in de avond de amfibieën overzetten naar het water. Een hele klus, ook elk jaar het plaatsen, en weer opruimen, van de schermen.

Inkijkje in paddentunnelDit voorjaar heeft de gemeente paddentunnels aangelegd onder de Ceintuurbaan. En op diverse plekken vaste geleidingsschermen geplaatst. Zo kunnen de amfibieën, maar ook egels en andere dieren, veilig zelfstandig de wandeling maken naar het water, en ook weer terug.

geleidingsschermen naar de ingang van de paddentunnel

Er blijft nog wel werk aan de winkel voor de Amfibieënwerkgroep en de vrijwilligers. Niet op alle plekken kan een scherm staan, bijvoorbeeld de voetpaden naar het park en de Middelweg moeten toegankelijk blijven. Maar ook dikke boomwortels maken dat een scherm niet in de grond te zetten is. Dus op die plekken komen nog tijdelijke schermen met emmers. En vrijwilligers helpen daar nog steeds de dieren met oversteken.

Wij tellen altijd het aantal overgezette kikkers, padden en salamanders. Grote vraag is of de dieren de tunnels echt gaan gebruiken. Daar zit geen tellertje bij. Wellicht kunnen we aan sporen zien welke dieren door de tunnels gaan. Het is ook niet altijd een vaste populatie die de oversteek maakt. Het ene jaar zijn het er meer, het andere jaar minder. Dus als er nu minder amfibieën door mensen overgezet worden, wil dat niet zeggen dat de tunnels werken.
Wel kan je kijken of er minder platgereden dieren op de weg liggen, dat is dan tenminste een indicatie.

 

 

 

 

By | 2019-05-22T20:52:36+00:00 maart 15th, 2019|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment