In memoriam Cor Hanekamp (1935-2020)

In memoriam Cor Hanekamp (1935-2020)

10 januari 2020 waren we met een aantal leden van het IVN in het Monuta uitvaartcentrum aan de Boerhavelaan om samen afscheid te nemen van Cor Hanekamp. Cor was een veelzijdig amfibieënman: hij heeft meer dan 30 jaar amfibieën overgezet in Schalkhaar, monitorde poelen in het kader van het ‘plan kamsalamander’, was onze amfibieënmentor binnen de werkgroep, heeft als stimulerende factor in de Groene Knoop vele poelen in en rondom Deventer geschoond en ook gaf hij zijn liefde voor de amfibieën door aan kinderen op scholen en aan zijn kleinkinderen J.

Het was mooi om tijdens de condoleance te zien dat hij omringd werd door al zijn geliefde voorwerpen. Om zijn kist stonden verschillende padden van zijn verzameling, maar er hingen ook jasjes van bijvoorbeeld de Groene knoop, er lag een zaag, zijn pepermuntjes, zijn notitieblokje en het bijbehorende potloodje. Het gaf goed weer hoe betrokken en actief Cor altijd is geweest. Hij was een echt natuurmens.portret Cor Hanekamp

In 2002 leerde ik Cor kennen, toen ik bij een voorlichtingsavond van hem was. Hij vertelde zo bevlogen over de paddentrek dat ik hem ben gaan helpen in Schalkhaar. Van zijn vrouw en zijn middelste zoon, Ralf, hoorde ik dat er al padden overgezet werden in Schalkhaar vanaf 1983 en er in 1984 een werkgroep is opgericht onder leiding van Carla Bremer. Ralf hielp daarbij, maar toen hij ging studeren in 1988 nam zijn vader Cor het stokje over en heeft Cor vanaf toen zich met veel liefde ingezet voor de amfibieën in Schalkhaar. Door de jaren werden er in steeds meer gebieden in en rondom Deventer amfibieën overgezet en heeft IVN Deventer besloten de Amfibieënwerkgroep op te richten in 2006. En Cor was onze “hoofdpad”.

Het is een gemis voor de Amfibieënwerkgroep dat hij er nu niet meer is en ook al een tijdje niet meer mee kon doen. Wat hebben we veel van hem geleerd! We konden met al onze vragen bij hem terecht. En ik zie hem in gedachten nog lopen met zijn emmer, lamp en groene laarzen aan, altijd klaar om vrijwilligers en voorbijgangers bijzonderheden te vertellen over de padden, de kikkers en de salamanders. Hij heeft veel mensen geënthousiasmeerd! Daar was hij goed in. Dankzij hem worden er nu in heel Deventer padden overgezet en dat zullen we ook in zijn nagedachtenis voort blijven zetten. We zijn hem dankbaar voor zijn vele jaren enthousiaste inzet! En we wensen de familie alle sterkte toe.

Petra van der Molen

By | 2020-03-05T14:45:30+00:00 maart 5th, 2020|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment