Putten
Sinds een paar jaar is ons bekend dat er ook veel padden, kikkers en salamanders in putten vallen tijdens de paddentrek. Aangezien ze niet de hoge stoep op kunnen, volgen ze de stoeprand en komen zo bij een put, waar ze vervolgens invallen. Helaas is er voor hen geen enkele mogelijkheid om er weer zelf uit te komen en na ongeveer 3 weken gaan ze dood door uitputting en honger. Het is een verborgen probleem, want maar weinig mensen weten dit.
Tijdelijke oplossing
De putten, waarvan wij weten dat ze daar invallen, controleren we zoveel mogelijk en via de gemeente hebben we een stuk of 120 roosters gekregen, die we voor de putten kunnen plaatsen, zogenaamde padstellingen. Helaas passen die padstellingen niet voor alle putten, de open horizontale putten moeten dus altijd nog gecontroleerd worden door ons.
Onderzoek
In 2012 hebben we meegedaan met een landelijk puttenonderzoek van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en stichting RIONED (de landelijke koepelorganisatie voor riolering en stedelijk waterbeheer). Ze wilden met behulp van vrijwilligers van amfibieënwerkgroepen de ernst en de omvang van het probleem nader onderzoeken. De resultaten ze voorgelegd aan alle Nederlandse gemeenten, zodat zij hun probleemlocaties kunnen opsporen en passende maatregelen kunnen nemen. Er is onderzoek gedaan naar verschillende uitklimmogelijkheden.
Onze onderzoekslocatie was op het Oostrik. In 2010 vonden we 435 amfibieën in de putten. In 1 put op het Oostrik zaten er zelfs 50 in één put! In 2011 hebben we een aantal roosters geplaatst voor de meest nijpende putten en vonden we nog 214 amfibieën in de putten. In 2012 vonden we aan de Oostriklaan 44 levende amfibieën in de putten en 3 dode. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en hebben we een goede oplossing gevonden: de paddenladder.
Paddenladder
Naast de padstelling hebben we ook de ‘paddenladder’ als uitklimmogelijkheid voor de amfibieën. Het is een plankje met daarop gaas bevestigd, waarmee de dieren uit de put kunnen klimmen. Deze paddenladder blijft gedurende het hele paddentrekseizoen in de put zitten. Aan het begin van het seizoen plaatsen vrijwilligers deze ladders, maar halen deze ook weer weg aan het eind van seizoen. De paddenladder heeft als voordeel dat de waterafvoer bij regen gemakkelijker verloopt dan bij een padstelling. Zo wordt voorkomen dat bladeren zich verzamelen voor het rooster en daardoor de afvoer verstoppen. Ook is de ladder sneller te plaatsen dan een padstelling.
Uitklimmatten
Sinds het voorjaar van 2017 plaatsen we ook uitklimmatten in sommige putten. We zijn hiermee begonnen op het Oostrik. De uitklimmatten worden vastgelijmd in de putten en kunnen zo het hele jaar blijven zitten. dus mochten de dieren er buiten de paddentrek in vallen, dan kunnen ze er ook dan zelf uitklimmen. In de toekomst hopen we in nog meer putten uitklimmatten te kunnen plaatsen.