Gevaren en oplossingen

Gevaren en oplossingen 2024-02-18T17:41:28+00:00

Gevaren en oplossingen

Tijdens hun trek moeten de padden vaak wegen oversteken en aangezien ze in het donker trekken, zien de verkeersdeelnemers de padden slecht. Ook zijn ze niet al te snel en mannetjes willen nog wel eens op de weg wachten op de vrouwtjes, dus dat werkt niet in hun voordeel. Om te voorkomen dat ze massaal dood worden gereden probeert de Amfibieënwerkgroep IVN Deventer zoveel mogelijk padden veilig over te zetten. Dit gebeurt op 2 manieren.

Overzetten

We halen de padden, kikkers en salamanders vlak voordat ze de weg over willen steken van de stoep, berm of van de weg, als ze al op de weg lopen. We stoppen ze vervolgens in een emmer en zetten ze veilig aan de andere kant van de weg of in het water waar ze naar toe willen.

Schermen

We zetten schermen neer met emmers. De padden, kikkers en salamanders lopen tegen het scherm aan, volgen het scherm en vallen vervolgens in een emmer waar ze in blijven zitten tot wij ze eruit halen. Dit eruit halen gebeurt ’s avonds, maar ook ’s morgens na zonsopkomst. We willen in elk geval voorkomen dat ze te lang in de emmers moeten zitten. We hebben op 2 locaties schermen met emmers: in Schalkhaar (plaatsen we zelf) en aan de Ceintuurbaan/Middelweg (deze wordt in opdracht van de gemeente door aannemer Gradiënt geplaatst). Het scherm aan de Ceintuurbaan is ruim 700 meter lang en er worden 80 emmers ingegraven. Gelukkig hoeven we dat niet zelf te doen, want dat zou een hele klus zijn!

paddenscherm plaatsen